Ikan cupang adalah salah satu jenis ikan paling popular di negara ini, malah menjadi viral pada awal tahun 2020.

 

Juga dikenali sebagai ikan laga Siam dan mempunyai nama antarabangsa “ikan Betta”, ikan ini mempunyai saiz badan yang kecil tetapi mempunyai ekor panjang dan sirip yang kelihatan cantik ketika berenang.

 

Selain sesuai untuk mengisi akuarium di ruang tamu atau kolam kecil di taman depan rumah, ikan berwarna-warni ini juga boleh dijadikan sebagai perniagaan tau. Pilihan warna sangat pelbagai, begitu juga dengan corak dan bentuk sirip dan ekor.

 

Dari manakah Bettas berasal?

 

Bettas pertama kali ditemui di Asia Tenggara di kawasan tadahan air panas, sawah padi, parit saliran dan dataran banjir dengan suhu melebihi 80 darjah Celsius.

 

Sebelum akhirnya dikenali sebagai ikan Betta, ikan ini sering dipanggil The Jewel of the Orient.

 

Walaupun di Indonesia ikan ini baru popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi sebenarnya Bettas telah wujud sejak ratusan tahun yang lalu, dan tempat asalnya sendiri adalah di lembah Mekong di barat daya Vietnam, yang kemudiannya merebak ke Kemboja, Thailand. , Indonesia, Malaysia, dan juga bahagian China.

 

Mengikut catatan sejarah, ikan ini bahkan dianggarkan telah memasuki Thailand dan Malaysia sejak tahun 1800-an. Wah, dah lama dah. Ketika itu, anak-anak kecil dari kedua-dua negara itu sudah meminati hickey dan sering mencarinya di sawah untuk dilubangkan nanti.

 

Fakta Unik tentang Ikan Cupang

Mungkin tidak ramai yang tahu, Bettas termasuk dalam kumpulan ikan labirin iaitu ikan yang mempunyai kebolehan unik untuk menghirup oksigen terus dari udara dan turut mengambil oksigen daripada insangnya, jadi ikan ini boleh bertahan walaupun dalam keadaan air rendah.

 

Apa yang lebih memeranjatkan Bettas dan ikan labirin jenis lain boleh hidup walaupun tanpa air, anda tahu, tetapi hanya untuk masa yang singkat, dan dengan syarat tempat itu sentiasa lembap supaya ikan dapat menghirup udara di sekelilingnya.

 

Ciri-ciri fizikal

Kecil dan cantik adalah dua perkataan yang paling sesuai untuk menggambarkan fizikal ikan cupang. Panjang badannya lebih kurang 6-8 cm sahaja tau, dan dengan bentuk badan rata yang tirus.

 

Bentuk langsing ini membantu ikan meluncur dengan mudah di dalam air bertakung seperti kolam atau akuarium. Warna badan itu sendiri sangat pelbagai tetapi kebanyakannya berwarna terang dan dengan bentuk sirip yang berbeza.

 

Biasanya, betta betta mempunyai sirip yang lebih pendek, badan yang lebih kecil, dan warna yang lebih senyap daripada jantan.

 

Tetapi apabila hidup di alam liar, Bettas tidak mempunyai sirip dan ekor yang cantik, panjang dan ekor seperti yang ada di kedai ikan hari ini, anda tahu. Sirip biasanya pendek dan kebanyakannya berwarna hijau kusam.

 

Manakala betta dengan warna-warna cantik yang banyak dijual hari ini adalah hasil pembiakan terpilih (silang) selama bertahun-tahun untuk mencipta warna dan variasi ekor yang menakjubkan.

 

Pembiakan ini menghasilkan betta dalam warna biru, kuning kulit oren, pirus, hijau terang, kuning keemasan, putih, merah jambu, ungu terang dan banyak lagi.

 

Warna ini terhasil daripada pigmen kulit yang mengeluarkan warna terang dan sisik padanya bertukar warna apabila dilihat dari sudut yang berbeza.

 

Perubahan warna ini disebabkan oleh pembiasan cahaya dan kerana betta mempunyai pigmen khas yang dipanggil kromatofora.

 

Pigmen istimewa inilah yang mengubah keamatan dan naungan warna badan cupang bergantung pada persekitaran atau situasinya (sama ada ia menarik lawan jantina atau berasa terancam). Bettas boleh bertahan selama purata 2 tahun di alam liar, tetapi boleh menjadi 3-4 tahun dalam kurungan.

 

Jenis Ikan Cupang Berdasarkan Bentuk Ekor

Terdapat begitu banyak variasi ikan cupang, yang biasanya dikelaskan mengikut warna, corak dan jenis ekor. Berdasarkan bentuk ekor, berikut ialah 9 jenis betta yang paling popular di beberapa negara:

 

1. Crowntail Betta

2. Veiltail Betta

3. Betta plak

4. Betta Halfmoon

5. Betta Berekor Dua

6. Betta Telinga Gajah / Betta Dumbo / Betta Dumbo

7. Betta Ekor Delta

8. Betta Rosetail / Betta Rosetail / Ekor Bulu

9. Betta Ekor Bulat

 

Demikian pembahasan kali ini tentang Aneka Jenis Ikan Cupang Secara Lengkap dan Jelas, semoga bermanfaat, jangan lupa share ke teman Daftarikan.com