Keliru satu ujian yang jadi momok kepada rakan-rakan Peker ialah ujian psikologi. Apakah ujian psikologi? Sebenarnya, ujian psikologi ialah ujian berbentuk soalan (Boleh di dalam bentuk teks, audio atau audio visual) yang bertujuan untuk mengukur sejauh mana kesesuaian seseorang pencari kerja untuk menduduki jawatan itu. Latihan sering mengerjakan contoh soalan ujian psikologi adalah tidak benar satu cara untuk lulus ujian yang satu ini.


Kunci untuk jalankan ujian psikologi adalah untuk mengerti kasus di sebalik tiap tiap ujian. Logik, bahasa, imaginasi dan sebagainya. Jikalau pasangan pencari faham, udah pasti lakukan ujian psikologi tidak ulang satu perkara yang sukar.

contoh soal psikotes

Contoh Soalan Ujian Psikologi dan Cara Melakukannya
Terdapat tujuh tipe asas ujian psikologi yang kerap digunakan oleh syarikat untuk menyaring bakal pekerja. Selepas membaca artikel ini sampai akhir, lebih gampang bagi Pekers untuk jelas soalan dan bisa melakukannya bersama dengan betul.


Ujian psikologi ini bertujuan untuk mengukur kebolehan Pekers menyadari dan menganalisis corak eksklusif. Juga untuk jelas mirip tersedia bakal pekerja tersebut mengikut kriteria pekerjaan yang dibuka.


Biasanya, persoalan logik ini adalah di dalam bentuk imej dua dimensi atau tiga dimensi. Ketentuan ujian logik ini terlampau berarti, menjadi jangan tergesa-gesa untuk melakukannya. Namun elakkan tertumpu terhadap satu soalan.


1. Contoh soalan ujian psikologi logik aritmetik… Urutan nombor ialah corak bercampur antara penambahan dan penolakan nombor eksklusif.


13(+5)18(-2)16(+5)21(-2)19(+5)24(-2)22(+5)27


Menjadi jawapannya ialah nombor 22


2. Contoh Soalan Ujian Psikologi Wartegg
Ujian psikologi ini diambil daripada julukan penciptanya iaitu Ehrig Wartegg. Ujian Psikologi Wartegg adalah ujian, di mana Pekers diminta untuk melengkapkan gambar.


Tujuan ujian psikologi Wartegg adalah untuk meneroka emosi, imaginasi dan kawalan seseorang.


Ujian Psikologi Wartegg ditandakan bersama dengan lapan petak yang mengandungi titik, serenjang, melengkung, bukan sekata, titik bulat dan corak lain. Untuk melaksanakan ini, kamu bukan mesti bekerja didalam urutan. Pilih sahaja mana yang paling enteng.


Tiada betul atau tidak benar didalam ujian psikologi Wartegg. Jangan takut untuk melukis apa sahaja yang tersedia didalam kepala Peker.


3. Psikotes Analog Verbal
Ujian psikologi analog lisan adalah enteng. Di dalam ujian ini, pasangan pencari diminta menulis sinonim (Perkataan yang serupa) atau antonim (Perkataan antagonis), bergantung terhadap pola soalan. Tujuan ujian psikologi analog verbal adalah untuk meneroka keupayaan Pekers menganalisis dan mengetahui karena dan implikasi sesuatu kasus.


Beri perhatian berasal dari satu perkataan ke perkataan seterusnya. Adakah perkataan kedua sinonim atau antonim bagi perkataan pertama? Bagaimana bersama dengan perkataan kedua sampai perkataan ketiga? Teruskan menganalisis corak soalan ujian psikologi supaya bahagian tersebut dibiarkan kosong. Dan jawab kenakan corak yang sudah ditemui oleh rakan kongsi pencari.


4. Contoh Soalan Ujian Psikologi Draw A Man (Dam).
Ujian psikologi Draw A Man ialah ujian di mana pengambil sebaya dikehendaki melukis manusia, serupa layaknya julukan ujian ini. Kegunaan ujian cabutan lelaki adalah untuk memahami sejauh mana keyakinan rakan pencaker kamu. Semakin tahu citra, semakin percaya pasangan pencak tersebut.


Petua untuk laksanakan ujian psikologi menarik seorang lelaki adalah kejelasan. Pekers bukan mesti melukis manusia secara realistik. Tapi pastikan gambar tersebut paham. Terkecuali pasangan pencari melukis guru, maka berikan tanda bahawa yang dilukis ialah guru yang menerangkan pelajaran di hadapan kelas.


5. Contoh Soalan Ujian Psikologi EPPS atau Jadual Keutamaan Peribadi Edwards
Ujian psikologi EPPS bertujuan untuk mendedahkan personaliti seseorang secara terperinci. Ujian psikologi ini mengandungi 225 soalan aneka pilihan dan memiliki lebih daripada satu jawapan yang betul. Atau bisa saja semuanya sahih. Apa sahaja pilihan yang kamu buat, ia akan memperlihatkan siapa rakan pencak kamu sebenarnya.


Kunci dan petua untuk lakukan ujian psikologi EPPS adalah jujur. Kerana secara jujurnya, pencari kerja akan tunjukkan kepada syarikat siapa mereka sebenarnya, mirip tersedia sepadan bersama kekosongan yang dibuka. Ini vital kerana ketidaksepadanan antara kerja dan mentaliti pekerja akan membawa kepada kehidupan kerjaya yang bukan puas.


6. Contoh Ujian Psikologi Kraepelin atau Ujian Pauli
Ujian psikologi Kraepelin ialah ujian psikologi di mana terdapat segudang nombor yang wajib ditambah. Bergantung terhadap arahan, penambahan boleh dijalankan berasal dari atas ke bawah atau sebaliknya. Jawapan kepada penambahan ditulis di antara nombor yang dijumlahkan.


Tujuan mengadakan ujian psikologi Kraepelin atau Pauli adalah untuk menguji kepantasan, ketahanan dan ketepatan jalankan kerja di bawah tekanan. Kunci untuk berjaya mengambil ujian psikologi Pauli atau Kraepelin adalah untuk bukan tergesa-gesa. penumpuan. Fokus. Dan kawal emosi kamu.


7. Contoh Soalan Ujian Psikologi Kecerdasan Alpha Tentera
Ujian psikologi ini mengandungi 12 soalan daripada pembaca soalan (Atau narator) yang kudu dilengkapkan. Uniknya, soalan pertama dan soalan seterusnya kadangkala boleh dikaitkan. Ujian psikologi ini bertujuan untuk mengukur kepantasan kekuatan genggam pasangan pencak didalam terima dan melakukan perintah.


Perkara yang kamu sahih-sahih wajib beri perhatian kecuali kamu menginginkan berjaya didalam ujian psikologi Perisikan Alpha Tentera ialah sentiasa fokus dan menumpukan deria pendengaran kamu terhadap apa yang diperkatakan oleh pencerita. Apabila pencerita selesai membaca soalan, jangan tergesa-gesa. Serap kata-kata dan hadam perintah, lantas lakukannya.


Kesimpulan
Elbert Hubbard, seorang penulis Amerika dulu berkata, “Kerja paling baik esok adalah lakukan kerja yang baik hari ini.”


Sumber : Puji Hartono


Jikalau rakan pencari dambakan lulus ujian psikologi, maka kaji dan fahami betul-betul tiap-tiap soalan yang diberikan. Gunakan contoh soalan ujian psikologi di atas untuk jelas tujuan tiap-tiap ujian dan cara mengambil tiap-tiap ujian. Sekali ulang, kuncinya adalah pemahaman. Kecuali pasangan pencari faham, maka ujian psikologi tidak ulang momok yang menakutkan.